K příslušenství koupališť a bazénů patří i bazénová sprcha

16.5.2018

Jednou z nejpříjemnějších činností, které člověk provádí, je sprchování. Uvolňuje napětí, doplňuje energií, cítíme se po sprše svěží a odpočatí. Osprchovat se před vstupem do bazénu je navíc nutné z hlediska hygienického, neměli bychom tedy instalaci sprchy opomíjet.

letní relax

K příslušenství koupališť a bazénů patří i bazénová sprcha

Princip solárních sprch každý snadno odvodí – jeho jednoduchost spočívá v dopadání slunečních paprsků na tmavou plochu zásobníku vody, a jakmile se tekutina uvnitř dostatečně zahřeje, je možné se s ní umývat a sprchovat. Řada kutilů se něčím podobným může pochlubit, většinou jsou to načerno natřené sudy, nebo soustava stočených tmavých hadic na ploše garáží, či zahradních altánů.

silná bouře

Univerzalita

Současné výrobky využívají principu shodného, jsou však výrazně sofistikovanější a rozhodně jsou cenově přijatelné. Jejich zásadní výhodou je víceúčelové využití a najdete je poblíž sportovních zařízení, na zahradách domů, na chalupách, v rekreačních zařízeních a v zahrádkářských koloniích.

Základem tohoto výrobku je akumulační nádržka – zásobník. Mívá zpravidla objem od 18 do 40 litrů. Voda se do zásobníku přivádí hadicí z kulového ventilu a ohřáté médium odtéká ze sprchy klasickou sprchovací růžicí.

Úspora elektřiny a plynu

Výhody těchto zařízení se projeví ve snížené spotřebě elektřiny nebo plynu na sprchování a odhaduje se, že jde o roční částku zhruba 1500 korun. S úsporou lze počítat i v jarních a podzimních měsících, kdy sluneční svit není sice dostatečně intenzivní, aby vodu ohřál pro sprchování, ale pro úklidové práce, nebo práce na zahradě, případně pro umývání nádobí to většinou postačí.

voda ze sprchy

Zařízení nachází využití především u venkovních bazénů. V průběhu letní koupací sezóny se voda uvnitř zásobníku ohřeje na dostatečnou teplotu, jejíž hodnotu lze plynule regulovat. Zásobníky o objemu 30 litrů vystačí na sprchování po dobu zhruba 15 minut a pohodlně se tak osprchují i dvě osoby. Nejčastěji se prodávají zásobníky pro 20 litrů. Zkušenosti zákazníků a reference na většinu výrobků jsou veskrze pozitivní, bazénová sprcha je jednoduchá na obsluhu, a je takřka bezúdržbová, pouze se doporučuje vodu v nádržce pravidelně nechat protékat, aby se uvnitř netvořily nežádoucí bakterie. Jednou za čas je vhodné odšroubovat sprchovou růžici a odstranit vápenité usazeniny v kuchyňském octu.