Nebankovní společnosti

5.5.2023

Jsou to společnosti poskytující úvěry za mírnějších podmínek než banky. Velmi zřídka se dokládají příjmy a výpisy z registru dlužníků. Ale na druhou stranu tyto nebankovní společnosti mají mnohem vyšší úroky, než jaký byste měli právě v bankách. Díky novele v roce 2016 musí mít všechny nebankovní společnosti licenci ČNB (Česká národní banky), která na tyto subjekty dohlíží, aby nedocházelo k lichvě. ČNB také těmto subjektům vymezila povinnosti vůči žadateli o úvěr. Přes nebankovní společnost si můžete zažádat o krátkodobou půjčku. Je to půjčka maximálně do 10 000 Kč a splácí se jednorázově. Dále tyto společnosti nabízejí půjčky střední velikosti. Jedná se o půjčky v řádech desetitisíců a žadatel by měl mít stálý příjem. A v neposlední řadě se jedná o nebankovní americké hypotéky, kde se ručí nemovitostí. Půjčky se u těchto společností vyplácejí bezhotovostní formou na účet. Žadatel tedy musí vlastnit bankovní účet, aby mu půjčka u nebankovní společnosti byla vyplacená .

truhla a zlato

Výhody nebankovních společností

Mezi výhody nebankovních společností patří hlavně dostupnost půjček i pro rizikové žadatele díky tomu, že není potřeba dokládat příjem a výpis s registru dlužníků. Ale díky novele ČNB by mělo těchto klientů ubývat díky tomu, že společnosti musí posoudit, zda je klient schopen půjčku splácet. Výhodou je samozřejmě také rychlost vyřízení půjčky. Půjčku lze totiž vyřizovat i online, třeba od stolu v obýváku. Navíc mnohé nebankovní společnosti nabízejí první půjčky bez úroku, a tedy nezaplatíte při splacení ani korunu na víc.

bez peněz

Nevýhody nebankovní společnosti

Samozřejmě mají tyto nebankovní společnosti i své nevýhody. Jedná se hlavně o vysoké úrokové sazby. A to zejména při krátkodobých půjčkách. Také výhodou jsou vysoké pokuty za nedodržení splátkového kalendáře a upomínky.